Τι ζητάμε απο τα νέα μέλη μας ?
Κάθε μέλος αναμένεται, εντος εύλογου χρονικού διαστήματος, να αποκτήσει αυτό που λέμε « Νοοτροπία της Ομάδας ».
Δηλαδή:
Τιμιότητα και ειλικρίνεια.
Ηρεμία παιχνιδιού, δίχως νεύρα και φασαρίες.
Εθελοντισμό, αφού όλοι βοηθάμε να περνάμε καλά χωρίς κανένα προσωπικό όφελος.
Τυπικότητα όσον αφορά την δήλωση συμμετοχής και τον χρόνο άφιξης του σε μια συνάντηση.
Σοβαρότητα και χαρακτήρα ειδικά όσον αφορά θέματα ασφαλείας.
Ευγενή άμιλλα και όχι υπέρμετρο ανταγωνισμό.
Δεν παίζουμε για να κερδίσουμε, παίζουμε για να παίξουμε και κερδίζουμε παίζοντας!
Όρεξη και υπομονή, ώστε με μπόλικη συζήτηση να βοηθά και άλλα μέλη να εντάσσονται στην νοοτροπία της κοινότητας .
- Υποχρεώσεις Μελών
- Να έρχεται στην ώρα του, η να ειδοποιεί για τυχόν καθυστέρηση.
- Να ακολουθεί τις εντολές και οδηγίες του διοργανωτή και των βοηθών του.
- Να ακολουθεί τις εντολές και οδηγίες των μελών του διοικητικού συμβουλίου.
- Να έχει διαβάσει προσεκτικά τους κανονισμούς του σεναρίου και να τους ακολουθήσει πιστά.
- Να σέβεται του αντίπαλους και τους συμπαίκτες του
- Να ενεργεί πάντα εις όφελος της διεξαγωγής και της ομαλής και ευχάριστης συνέχειας του παιχνιδιού.
- Να ενεργεί πάντα εις όφελος της ασφάλειας της δικής του και των συμμετεχόντων.
- Δικαιώματα Μελών
- Να μην συμμετάσχει σε κάποιο παιχνίδι εάν το κρίνει σκόπιμο.
- Να φύγει κατά την διάρκεια της διεξαγωγής του παιχνιδιού ενημερώνοντας ΠΑΝΤΑ
- Να φέρει όλες τις προτάσεις, αντιρρήσεις, ιδέες στον διοργανωτή προς συζήτηση.
- Να διοργανώσει αυτός μια συνάντηση για παιχνίδι εάν έχει αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ στους Κανονισμούς της Αεροσφαίρισης
Όπως σε κάθε άθλημα – σπόρ έτσι και στην Αεροσφαίριση υπάρχουν ΚΑΝΟΝΕΣ .
Κανόνες που πρέπει να τηρούνται απο όλους ώστε να αποφεύγονται τυχόν παρεξηγήσεις που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην διεξαγωγή των παιχνιδιών .
Στην Αεροσφαίριση υπάρχει το λεγόμενο Σύστημα Τιμής . Το σύστημα τιμής ορίζει ότι οι παίκτες βασίζονται στην ειλικρίνεια ο ενός του άλλου, για την παραδοχή του χτυπήματος, γιατί αντίθετα με το Paintball όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχει χρώμα το οποίο να υποδεικνύει ένα χτύπημα.
Ανάλογα με την απόσταση και τον τύπο του όπλου και του ρουχισμού, τις περισσότερες φορές ένα άτομο το οποίο θα χτυπηθεί, θα νιώσει την κρούση ελαφρά πάνω στο ρουχισμό του, η θα ακούσει τον χαρακτηριστικό ήχο της μπίλιας πάνω στην εξάρτιση του. Τότε πρέπει να παραδεχτεί το χτύπημα και να αποχωρήσει από το πεδίο, είτε στο «Safe Zone» στο οποίο θα αναγεννηθεί και θα ξανά εισχωρήσει στη μάχη, είτε αποσυρόμενος εντελώς από το συγκεκριμένο παιχνίδι. Αυτό ορίζεται από τους κανόνες του εκάστοτε σεναρίου. Σε μεγάλα παιχνίδια όπου συμμετέχουν πολλά άτομα, προσθετά συστήματα κανόνων μπαίνουν σε εφαρμογή, λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια της σωματικής ακεραιότητας των παικτών πριν από κάθε τι άλλο. Στα παιχνίδια αυτά απαγορεύεται κάθε τύπος αληθινού όπλου η αεροβόλου όπλου με σιδερένια βλήματα, αέριο, μαχαίρια και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των παικτών.
Το Airsoft είναι ένα hobby, ένα άθλημα για διασκέδαση, και όχι ένας ακόμη τρόπος να θέσουμε την ζωή μας σε κίνδυνο!
ΤΗΡΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ
Πάμε να τους δούμε αναλυτικά παρακάτω
- Κανόνες Ασφαλείας Αεροσφαίρισης
• Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος ηλικίας. Απαγορεύεται αυστηρά η συμμετοχή ανήλικων στα παιχνίδια αφού ο νόμος (Ν 2168/1993) απαγορεύει την κατοχή & χρήση αεροβόλων όπλων σε άτομα κάτω των 18 ετών.
• Απαγορεύονται όλα τα αληθινά όπλα και τακτικά μαχαίρια εντός του πεδίου.
• Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση απαγορευμένων ουσιών και η κατανάλωση αλκοόλ πριν ή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
• Όλοι οι παίχτες θα πρέπει να φοράνε υποχρεωτικά ειδικά προστατευτικά γυαλιά ή μάσκα, βάσει σκοπευτικών προδιαγραφών (ANSI/ASEE Z87.1-2003), καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στον χώρο και στις Ζώνες Ασφαλείας (safe house ).
• Απαγορεύεται άπαντες να αφαιρούν τα προστατευτικά γυαλιά ή μάσκα τους ακόμα και μέσα στις Ζώνες Ασφαλείας. Τα προστατευτικά γυαλιά ή μάσκα αφαιρούνται μόνο κατόπιν υπόδειξης των διαιτητών και εφόσον έχει διακοπεί η δραστηριότητα.
• Απαγορεύεται η χρήση αεροβόλων airsoft μέσα στις ζώνες ασφαλείας (safe house ). Τυχόν δοκιμαστικές βολές αεροβόλων θα πραγματοποιούνται εκτός των ζωνών ασφαλείας και προς κατεύθυνση που θα ορίζεται ανά περίσταση.
• Απαγορεύεται η χρήση χειροποίητων χειροβομβίδων airsoft και λοιπών χειροποίητων βοηθημάτων που λειτουργούν με εκρηκτική ύλη.
• Η χρήση αρβύλων επιβάλλεται για όποιον θέλει να συμμετάσχει στα παιχνίδια . Η χρήση επιπλέον εξοπλισμού (επιγονατίδες, επιαγκωνίδες , κράνος, καπέλο, μάσκα που καλύπτει όλο το πρόσωπο) δεν είναι υποχρεωτική και είναι στην κρίση του καθένα, αλλά συνίσταται για την περαιτέρω ασφάλεια του παίκτη.
• Για την μέτρηση και την ρύθμιση των όπλων αλλά και για σκοποβολή θα υπάρχει ειδικό πεδίο σε κάθε παιχνίδι, ορισμένο από τον διοργανωτή. Απαγορεύονται αυστηρά οι προαναφερθέντες δραστηριότητες σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της πίστας.
Η ταχύτητα κάθε όπλου μετριέται πριν από κάθε παιχνίδι από τους διοργανωτές με ειδικές συσκευές, τους χρονογράφους, με σφαιρίδια των 0.20 γραμμαρίων και με μηδενισμένο το hop-up, θα πρέπει λοιπόν να είναι (ενδεικτικές τιμές fps):
α. Μέχρι 330fps σε παιχνίδια CQB/CQC (Close Quarter Battle/Close Quarter Combat – Μάχη κοντινής επαφής, δηλαδή μάχες μέσα σε κτίρια) για όλα τα αεροβόλα ανεξαρτήτως τύπου,μάρκας & είδους και πάντα με 0.20 γραμμάρια σφαιρίδια.
β. Μέχρι 450fps σε παιχνίδια Woodland (Δασώδους περιοχής) για όλα τα αεροβόλα ανεξαρτήτως τύπου ,μάρκας & είδους.
γ. Μέχρι 550fps σε παιχνίδια Woodland (Δασώδους περιοχής) μόνο για αεροβόλα τύπου “τυφεκίου ελεύθερου σκοπευτή” αερίου / ελατηρίου (bolt action/μονής βολής).
Επιπλέον, ο διοργανωτής έχει τα εξής δικαιώματα:
1. Να μετρήσει ανά πάσα στιγμή το όπλο οποιουδήποτε παίκτη για να διαπιστώσει εάν τηρεί τα όρια ασφαλείας που έχουν τεθεί και αναλόγως να το ακυρώσει ή να το επιτρέψει.
2. Να τροποποιήσει τις παραπάνω μέγιστες τιμές ταχύτητας, εάν κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο λόγω ιδιομορφίας του πεδίου, απουσίας κατάλληλου οπλισμού κ.λπ.
• Απαγορεύεται ΑΥΣΤΗΡΑ η σκοποβολή σε ζώα
• Ελάχιστες αποστάσεις εμπλοκής
Ορίζονται ως οι ελάχιστες αποστάσεις κάτω από τις οποίες δεν μπορεί κανένας παίχτης να εμπλακεί με κάποιον άλλο.
α. CQB/CQC (Close Quarter Battle/Close Quarter Combat – Μάχη κοντινής επαφής, δηλαδή μάχες μέσα σε κτίρια): 5 βήματα
β. Woodland (Δασώδους περιοχής): 5 βήματα για όλα τα αεροβόλα έως 330fps
γ. Woodland (Δασώδους περιοχής): 15 βήματα για όλα τα αεροβόλα από 331fps έως 450fps
δ. Woodland (Δασώδους περιοχής): 25 βήματα για όλα τα αεροβόλα από 451fps έως 550fps
• Ασφάλεια στον χειρισμό όπλων Airsoft
Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι τα όπλα airsoft είναι αεροβόλα μεν, αλλά όπλα δε.
Συμπεριφερόμαστε συνεπώς με αυτά (και προς αυτά) με τον ανάλογο σεβασμό και υπευθυνότητα που αρμόζει και στα πραγματικά όπλα .Πρέπει να αντιμετωπίζουμε ένα όπλο πάντα ως αν να είναι γεμάτο και οπλισμένο.
Η φράση “Τα άδεια όπλα σκοτώνουν” από κάποιους μπορεί να θεωρείται υπερβολική αλλά δυστυχώς τα ατυχή και δυσάρεστα παραδείγματα είναι πάρα πολλά. Αυτό που κάνει επικίνδυνα τα όπλα είναι η αφελής σιγουριά ότι είναι άδεια. Μερικά βασικά για όλα ανεξαιρέτως τα όπλα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι και τα εξής:
1. Δεν στρέφουμε ΠΟΤΕ το όπλο εάν δεν έχουμε σκοπό να πυροβολήσουμε.
2. Δεν κοιτάζουμε ΠΟΤΕ μέσα στην κάνη, εκτός εάν προηγουμένως έχουμε κάνει οπτικό έλεγχο απο την μεριά του κλείστρου ότι δεν υπάρχει φυσίγγιο ή στην περίπτωση μας bb στην θαλάμη.
3. Το όπλο μας πρέπει να είναι ΠΑΝΤΑ ασφαλισμένο με όσες ασφάλειες διαθέτει.
4. Δεν έχουμε γεμάτο γεμιστήρα επάνω στο όπλο ενώ το έχουμε αφήσει εκτός οπτικού μας πεδίου (κανονικά δεν πρέπει να είναι ποτέ εκτός οπτικού μας πεδίου).
5. Το δάκτυλο μας δεν πρέπει να βρίσκεται σε επαφή με την σκανδάλη όταν δεν έχουμε σκοπό να πυροβολήσουμε άμεσα αλλά να είναι εκτός αυτής.
Σε μια όχι και τόσο ακραία εκδοχή το νευρικό μας σύστημα ενδεχομένως να κινήσει ακούσια το δάχτυλό μας και να πυροδοτήσουμε παρά την θέληση μας ή στην πιό απλή περίπτωση να γλιστρήσουμε ή να πέσουμε και να πυροδοτήσουμε ακούσια το όπλο προς μη επιθυμητή κατεύθυνση.
6. ΠΑΝΤΑ προσέχουμε το πεδίο βολής μας πλάγια αλλά και πίσω απο τον “στόχο” μας, ώστε να μην χτυπήσουμε κάποιον που δύναται να περάσει εκείνη την στιγμή ανάμεσα από όπλο και τον στόχο ή και πίσω απο αυτόν.
7. Δεν δίνουμε το όπλο προς χρήση σε κάποιον μη γνωρίζοντα την σωστή χρήση και λειτουργία του (αλλά και τους στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας) παρά μόνο εαν προηγουμένως τον έχουμε ενημερώσει και έχουν γίνει πλήρως κατανοητά από αυτόν όσα επιβάλλεται να γνωρίζει.
- Κανόνες Συμπεριφοράς Παιχτών
Η Αεροσφαίριση είναι ένα παιχνίδι και σαν παιχνίδι θα πρέπει να το ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ .
Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα ,αντιθέτως να μοιράσουμε πολλά .
Κατα την διάρκεια αλλά και μετέπειτα παιχνιδιού Αεροσφαίρισης , ΔΕΝ φωνάζουμε , ΔΕΝ βρίζουμε , ΔΕΝ δημιουργούμε πρόβλημα στους υπόλοιπους παίχτες .
ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΚΑΝΟΝΑ ΑΕΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
Εκτός παιχνιδιού είμαστε ευγενείς και φιλόξενοι, και προσπαθούμε να γνωριστούμε καλύτερα με νέους παίκτες, ώστε να τους μεταδώσουμε τόσο πνεύμα ευγενούς άμιλλας όσο και γνώση-εμπειρία για το airsoft και τους κανόνες του.
Εντός παιχνιδιού είμαστε πάντοτε ευγενείς και υπομονετικοί.
Ευγενής άμιλλα σημαίνει και ανάλογη συμπεριφορά προς τους συμπαίκτες μας εντός και εκτός παιχνιδιού ή πεδίου.
Εντός παιχνιδιού είμαστε πρώτα απ’όλα τίμιοι παίκτες, και έπειτα ψύχραιμοι και υπομονετικοί. Λειτουργούμε απέναντι στους άλλους όπως θα θέλαμε και αυτοί να λειτουργήσουν προς εμάς.
Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας ή παρερμηνείας σε οτιδήποτε έχει σχέση με το σενάριο που παίζεται ή τους κανόνες που ισχύουν, και προς αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων (και εντάσεων) που θα χαλάσουν το παιχνίδι για όλους, θα πρέπει να λειτουργούμε ώς αν να έχει ο άλλος δίκιο (ακόμη και όταν δεν έχει).
Αν παρόλα αυτά ένα παίκτης έχει “φορτώσει” από ένα ατυχές περιστατικό, καλύτερα να αποσυρθεί εκτός παιχνιδιού σε κάποιο από τα safe-house εκτός πίστας και να προσπαθήσει να ηρεμήσει.
Όλα τα προβλήματα που προκύπτουν κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού μπορούν κάλλιστα να επιλυθούν με ήρεμη συζήτηση εκτός παιχνιδιού.
Η Αεροσφαίριση
- Δεν προάγει τον Πόλεμο σαν ιδέα.
- Δεν προάγει πολεμικές αντιλήψεις γενικότερα.
- Δεν χειραφετεί και δεν εκπαιδεύει άτομα για τον πόλεμο αντίθετα, οι αθλούμενοι στο Airsoft παίκτες, είναι οι αυτοί που κατανοούν πρώτοι όλες τις αρνητικές συνέπειες του πόλεμου.
- Δεν προορίζεται για αιμοδιψείς / πολεμοχαρείς ανθρώπους, αλλά για αυτούς που κατανοούν ότι η «απώλεια παικτών» ισοδυναμεί με απώλεια φίλων & ανθρώπων.
- Δεν μπορεί ποτέ να προσομοιώσει ένα αληθινό πεδίο μάχης λόγω του ότι, είναι απλά ένα παιχνίδι.
- Δεν παράγει ψυχολογία στους παίκτες ότι ανήκουν σε κάποιο σώμα ασφαλείας ή στρατιωτική δύναμη γιατί πάντα οι αντίπαλοι και οι σύντροφοι των συμμετεχόντων στο Airsoft είναι στην πραγματικότητα μία μεγάλη παρέα χωρίς μίσος και αντιδικίες.
- Δεν μπορεί να προετοιμάσει τους συμμετέχοντες για μια αληθινή μάχη διότι πάντα θα υπάρχει το συναίσθημα της ασφάλειας μεταξύ των συμμετεχόντων.
- Δεν μπορεί να διδάξει χειρισμό/λειτουργία αληθινών όπλων καθώς στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία τεχνική ομοιότητα των AEG με τα αληθινά όπλα.
- Δεν μπορεί να διδάξει στόχευση με αληθινά πυρά καθώς τα AEG δεν έχουν ούτε στο ελάχιστο τα ίδια ή και παρόμοια βλητικά χαρακτηριστικά με τα αληθινά όπλα.
- Δεν σκοτώνει όπως ο πόλεμος, αντιθέτως ψυχαγωγεί.
- Δεν επιτρέπεται σε κανένα να ξεκινήσει κάποια διένεξη, με αντίπαλο ή μη, για οτιδήποτε και εάν συμβεί κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.
- Τυχόν ανέντιμοι παίκτες που εντοπίζονται αποβάλλονται από τα παιχνίδια και απο τις κοινότητες της Αεροσφαίρισης
Με το πέρας του παιχνιδιού θα συζητούνται τυχόν παράπονα, ιδέες και προτάσεις.
Συμμετέχουμε σε ένα παιχνίδι Αεροσφαίρισης για να παίξουμε , για να πραγματοποιήσουμε μια ωραία συνεργασία και όχι για να κερδίσουμε. Ο έντονος ανταγωνισμός είναι κακό χαρακτηριστικό σε έναν παίκτη αυτού του παιχνιδιού.
Η Αεροσφαίριση είναι πρώτα απ’όλα παιχνίδι και έπειτα ένα ιδιαίτερο άθλημα, το οποίο βασίζεται σε πάρα πολύ συγκεκριμένους κανόνες, αλλά πάνω απ’όλα στην προσωπική ανά άτομο αντίληψη περί τιμιότητας και ευγενούς άμιλλας η οποία τελικά καθορίζει όλα τα υπόλοιπα εντός και εκτός παιχνιδιού, και επί πλέον προϋποθέτει μία ελάχιστη βάση στοιχειώδους ευγένειας και καλών τρόπων μεταξύ των μελών της ευρύτερης κοινότητας airsoft.
Η Αεροσφαίριση δεν είναι τρόπος ή μέσω για να αποδείξουμε ότι είμαστε μάχιμοι ή για να επιδείξουμε τον ανδρισμό και την μαχιμότητα μας έναντι άλλων παικτών.
Η Αεροσφαίριση εξ’ορισμού δεν μπορεί να είναι μέσω ή όργανο επίλυσης προσωπικών διαφορών και διενέξεων, ούτε μέσο προβολής κάποιων ή δυσφήμισης άλλων.
Γενικά και πάνω απ’όλα το airsoft δεν επιτρέπεται να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης προς ίδιον όφελος ή εις βάρος τρίτων καθοιονδήποτε τρόπο, πολλώ δε μάλλον να χρησιμοποιείται για να διχάσει την ευρύτερη κοινότητα ή να δημιουργήσει κακώς νοούμενα στρατόπεδα εντός (ή εκτός) αυτής.
Η διατήρηση της Αεροσφαίρισης στον σωστό δρόμο ανάπτυξης είναι ευθύνη συνολικά της ευρύτερης κοινότητας του .
- Κανόνες Εμπλοκής – Διεξαγωγής Παιχνιδιών
- Εάν κάποιος παίχτης δεχθεί πλαστικό σφαιρίδιο σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός του, του αεροβόλου του, της ένδυσής του ή του εξοπλισμού του, θεωρείται
«εκτός παιχνιδιού» και επιστρέφει σε κάποια Ζώνη Ασφαλείας, σύμφωνα με το εκάστοτε σενάριο του παιχνιδιού βάζωντας σε εμφανές σημείο ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΙ και ΦΩΝΑΖΩΝΤΑΣ ΕΞΩ ,ώστε να αναγνωρίζετε εύκολα και γρήγορα απο τους υπολοίπους ενεργούς παίχτες . Αν ΔΕΝ υπάρχει κόκκινο πανι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ το χέρι σε έκταση .
Παραλλαγή του παραπάνω κανόνα . Ισχύει κατόπιν συμφωνίας όλων των παιχτών ,Εάν ένας παίχτης δεχθεί βολή πάνω στο αεροβόλο του, εφόσον έχει εφεδρικό αεροβόλο μαζί του, φωνάζει «όπλο εκτός», το αεροβόλο που “χτυπήθηκε” βγαίνει εκτός παιχνιδιού και συνεχίζει το παιχνίδι με το εφεδρικό του αεροβόλο.
Εάν δεν έχει εφεδρικό αεροβόλο μαζί του, τότε ο παίχτης θεωρείται «εκτός παιχνιδιού» και επιστρέφει σε κάποια Ζώνη Ασφαλείας, σύμφωνα με το εκάστοτε σενάριο του παιχνιδιού.
- Ο παίχτης που αποχωρεί από το παιχνίδι για οποιοδήποτε λόγο απαγορεύεται να μιλήσει με τους υπόλοιπους παίχτες ή να ενημέρωσει στον Ασύρματο ότι είναι ΝΕΚΡΟΣ.
Σε περίπτωση ανάγκης επιτρέπεται να μιλήσει μόνο με τον διοργανωτή ή/και κάποιον διαιτητή.
- Στην περίπτωση που κάποιος ξεμείνει από “πυρομαχικά” ή του χαλάσει το όπλο μπορεί να δανειστεί οτιδήποτε από άλλον ζωντανό παίκτη. Από ΝΕΚΡΟ παίκτη απαγορεύεται να πάρει εξοπλισμό εκτός και αν:
α. Αυτό γίνει μέσα στην Ασφαλή Ζώνη.
β. Ο νεκρός αφήσει εξοπλισμό στο ακριβές σημείο όπου χτυπήθηκε, ακριβώς την στιγμή που χτυπήθηκε.
- Σε περίπτωση “φίλιων πυρών” ο παίχτης που δέχθηκε τις βολές αποχωρεί κανονικά από το παιχνίδι. Μπορεί να μεταβληθεί ο κανόνας ανάλογα με την εκάστοτε διοργάνωση ,δηλαδή να βγει ο παίχτης που έσφαλε .
• Χρήση Χειροβομβίδων
Υπάρχουν δύο είδη χειροβομβίδων airsoft για τα οποία ισχύουν οι παρακάτω κανόνες:
• Χειροβομβίδες σφαιριδίων
Όταν κάποιος παίχτης πετάξει χειροβομβίδα σφαιριδίων και σκάσει, όσοι δεχτούν σφαιρίδιο είναι εκτός.
(Παραλλαγή του παραπάνω κανόνα. Ισχύει κατόπιν συμφωνίας όλων των παιχτών) .
Εάν η χειροβομβίδα σκάσει σε δωμάτιο, τότε όσοι αντίπαλοι είναι μέσα στο δωμάτιο θεωρούνται εκτός παιχνιδιού, ανεξάρτητα εάν χτυπήθηκαν από σφαιρίδιο ή όχι.
• Χειροβομβίδες κρότου
Σε περίπτωση που παίχτης πετάξει χειροβομβίδα κρότου, οι αντίπαλοι που βρίσκονται σε ακτίνα 5 μέτρων ή μέσα στο δωμάτιο, παραμένουν ακίνητοι για 10” (εξομοίωση flashbang). (Παραλλαγή του παραπάνω κανόνα. Ισχύει κατόπιν συμφωνίας όλων των παιχτών) .
- Πολύ συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να μην καταλάβει κάποιος παίκτης ότι χτυπήθηκε. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της αδρεναλίνης που εκκρίνεται στο σώμα κατά την διάρκεια της μάχης.
Δευτερεύοντες επίσης λόγοι είναι οι εξής:
• Η βολή έγινε από πολύ μακριά και το μπαλάκι δεν είχε ιδιαίτερη ορμή την στιγμή της επαφής.
• Το μπαλάκι χτύπησε κάποιο σημείο στον εξοπλισμό (γιλέκο, επιγονατίδα, επιαγκωνίδα , κράνος κ.λ.π.) και έτσι δεν έγινε αντιληπτή η επαφή του.
• Ο παίκτης κινούταν γρήγορα για να καλυφθεί ή για να αλλάξει θέση και δεν κατάλαβε το χτύπημα.
Για τους παραπάνω λόγους, θα πρέπει ο παίκτης να βρίσκεται σε εγρήγορση ώστε να αναγνωρίζει ευκολότερα τα χτυπήματα που δέχεται προς αποφυγήν παρεξηγήσεων.
Επίσης, όταν ο αντίπαλος είναι σίγουρος ότι μας χτύπησε, έχει το δικαίωμα να το επιβεβαιώσει φωναχτά. Αν δεν βρεθεί επί τόπου λύση τότε θα ισχύσει ο κανόνας Parlay (βλέπε παρακάτω).
Πάντα να θυμάστε ότι ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΙΜΗΣ του Airsoft (fair play) είναι πάνω απ’ όλα. Να παίζετε πάντα τίμια. Δεν ωφελεί κανέναν να υπάρχουν παίκτες που δεν σέβονται τους κανόνες. Άλλωστε, οι παίκτες αυτοί γρήγορα γίνονται αντιληπτοί και συνήθως αποβάλλονται δια παντός από πίστα / ομάδα / μελλοντικά παιχνίδια ακόμη και από ολόκληρη την κοινότητα του Airsoft καμιά φορά (Πανελλαδικά παιχνίδια, forum, κ.λπ).
Δεν αξίζει να το ρισκάρει κανείς.
• Απαγορεύονται οι τυφλές βολές.
Τυφλή βολή είναι, όταν το όπλο μας ρίχνει και δεν βλέπουμε που πάνε τα μπαλάκια, αν για παράδειγμα είμαστε κρυμμένοι πίσω από την γωνία ενός κτιρίου και βγάζουμε μόνο το όπλο ρίχνοντας κατά πάσα κατεύθυνση χωρίς στόχευση.
Τυφλές βολές είναι επίσης:
α. Οποιαδήποτε βολή κατά την οποία δεν υπάρχει σκοπευτική γραμμή (νοητή ευθεία μάτι – σκοπευτικό όπλου – στόχος)
β. Το να τρέχουμε και να ρίχνουμε σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που κοιτάμε .
• Δεν σημαδεύουμε ποτέ στο κεφάλι ! !
Αν και αναλόγως την περίσταση στο παιχνίδι ίσως το κεφάλι να είναι το μόνο εκτεθειμένο μέρος, πάντως ως κανόνα αποφεύγουμε να σημαδεύουμε κεφάλι. Τα πυρά μας είναι πάντοτε σκοπευμένα (το κατά δύναμιν και κατά περίπτωση εννοείται) και φροντίζουμε να έχουμε αναγνωρίσει επαρκώς τον στόχο μας πριν πατήσουμε την σκανδάλη.
Φροντίζουμε πάντα (εντός και εκτός παιχνιδιού) να τηρούμε στον βαθμό του δυνατού ενός εκάστου και μία στοιχειώδη “πειθαρχία σκανδάλης” (trigger discipline). Στην πραγματική ζωή οι έμπειροι tactical shooters ακόμη και μέσα στο πεδίο της μάχης ενώ έχουν εμπλακεί ενεργά με τον εχθρό δεν φέρνουν το δάκτυλο στην σκανδάλη του όπλου παρά μόνο την στιγμή που είναι έτοιμοι να ρίξουν αφού έχουν ήδη αναγνωρίσει και σκοπεύσει προς τον στόχο.
Στο παιχνίδι μία ανάλογη πειθαρχία θα βοηθήσει στην καλύτερη απόκτηση εμπειρίας, την βελτίωση της σκοπευτικής ικανότητας, και την αποφυγή φίλιων πυρών ή κατά λάθος πυροδοτήσεως του όπλου μας.
- Όταν βγαίνουμε από το παιχνίδι (είτε επειδή θέλουμε να αποχωρήσουμε, είτε επειδή χτυπηθήκαμε, κλπ) ΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ αμέσως το όπλο μας. Όταν είμαστε σε safe-house ή χώρο συγκεντρώσεως των παικτών (εκτός πεδίου ή παιχνιδιού) το όπλο μας πρέπει να είναι πάντα ασφαλισμένο. Εκτός παιχνιδιού δεν κάνουμε βολή όταν στον ευρύτερο χώρο ανάμεσα σε εμάς και τον στόχο μας βρίσκονται άλλα άτομα που ενδεχομένως ξαφνικά να βρεθούν στην γραμμή πυρός μας. Γενικά στο χώρο συγκεντρώσεως και safe-house δεν κάνουμε ποτέ βολή .
- Όταν τελειώσει το παιχνίδι αφαιρούμε τον γεμιστήρα μας, απασφαλίζουμε το όπλο μας, και ρίχνουμε 1-2 βολές στον αέρα για τις BB’s που ενδεχομένως έχουν μείνει μέσα στο όπλο μας, κατόπιν ασφαλίζουμε ξανά το όπλο. Όταν βρισκόμαστε στο safe house (ή οπουδήποτε αλλού εντός πεδίου, αλλά εκτός παιχνιδιού) και θέλουμε να αφήσουμε προσωρινά το όπλο μας δίπλα στα πράγματα μας (ή απλά να το ακουμπήσουμε κάπου κοντά για να κάνουμε κάτι άλλο), και πάλι αφαιρούμε τον γεμιστήρα μας, απασφαλίζουμε το όπλο μας, και ρίχνουμε 1-2 βολές στον αέρα για τις BB’s που ενδεχομένως έχουν μείνει μέσα στο όπλο μας, κατόπιν ασφαλίζουμε ξανά το όπλο.Στο τέλος του παιχνιδιού και προ της αναχωρήσεως μας από το πεδίο αφαιρούμε τις μπαταρίες από τα AEG όπλα μας και εκκενώνουμε το αέριο από τους γεμιστήρες των blowback πιστολιών μας, αν έχουμε γεμιστήρες με μπίλιες μέσα τους αδειάζουμε και αυτούς.
- Όταν συμμετέχουμε σε μία επίσημη διοργάνωση airsoft ή σε παιχνίδι στο οποίο εφαρμόζεται κάποιο σενάριο φροντίζουμε να τηρούμε τις υποδείξεις και κανόνες που ισχύουν για το συγκεκριμένο παιχνίδι ή διοργάνωση, ώστε να διεξαχθεί σωστά και με τον τρόπο που έχουν οραματιστεί και προγραμματίσει οι υπεύθυνοι διοργανωτές.
Κατά περίπτωση κάποια διαδικαστικά θέματα που αναφέρθηκαν στο παρόν νήμα θα ισχύουν ή όχι, ή μπορεί να έχουν τροποποιηθεί ελαφρά, έτσι ώστε να ενσωματωθούν λειτουργικά στο σενάριο ή/και στον χώρο που θα διεξαχθεί το παιχνίδι.
Σε κάθε περίπτωση και εφ’όσον επιλέγουμε να συμμετέχουμε σε τέτοια παιχνίδια ή διοργανώσεις είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε τον κόπο οργάνωσης αλλά και τις όποιες αλλαγές ή συμβάσεις έχουν προγραμματίσει οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης.
• Ατυχήματα.
Επειδή η Αεροσφαίριση θεωρείται extreme sport θα πρέπει να έχουμε ΠΑΝΤΑ στον μυαλό μας την ΑΣΦΑΛΕΙΑ μας .
Στην περίπτωση ατυχήματος κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΑΜΕΣΩΣ ενημερώνοντας τους διοργανωτές .Κάθε διοργάνωση θα πρέπει να έχει ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ Ά ΒΟΗΘΕΙΩΝ στο χώρο διεξαγωγής των σεναρίων .
- Ειδικοί Κανόνες Παιχνιδιού
- Ζώνες Ασφαλείας (Safe House ):
Ζώνες Ασφαλείας θεωρούνται οι προκαθορισμένοι από το εκάστοτε σενάριο παιχνιδιού χώροι στους οποίους απαγορεύονται οι βολές, είτε με κατεύθυνση από εκεί προς τον χώρο της δραστηριότητας, είτε από τον τελευταίο με κατεύθυνση προς τις Ζώνες Ασφαλείας. Αυτές δε, θα προσδιορίζονται με ειδική σήμανση «SAFE HOUSE» και θα είναι οριοθετημένες.
Σε περίπτωση που παρατηρηθεί από παίχτη άλλο άτομο να μην φέρει προστατευτικά γυαλιά ή μάσκα ασφαλείας, αναφωνεί αμέσως «ΤΥΦΛΟΣ», το παιχνίδι διακόπτεται προσωρινά, και ενημερώνεται ο διοργανωτής ή/και ο πλησιέστερος διαιτητής για το συμβάν.
Εφόσον το άτομο φορέσει γυαλιά ή απομακρυνθεί, το παιχνίδι συνεχίζεται.
Για οποιοδήποτε γεγονός παραβίασης των κανόνων ασφαλείας, ενημερώνονται άμεσα ο διοργανωτής ή/και οι διαιτητές του παιχνιδιού, οι οποίοι δύναται να προβούν σε προσωρινή ή οριστική διακοπή της δραστηριότητας.
- Κανόνας αεροσφαίρισης “ΡΙΣΠΟΟΥΝ” (RE-SPAWN)
Είναι η επαναφορά ενός ή περισσότερων παιχτών από την Ζώνη Ασφαλείας στο παιχνίδι, ανάλογα με το εκάστοτε σενάριο παιχνιδιού.
Πριν από την έναρξη του εκάστοτε παιχνιδιού, ορίζεται ο αριθμός των ελάχιστων παιχτών που θα πρέπει να παρευρίσκονται σε μία Ζώνη Ασφαλείας για να μπορέσουν να επιστρέψουν στο παιχνίδι. (π.χ. Re-spawn των δύο παιχτών επιβάλλει την παρουσία τουλάχιστον δύο παιχτών σε μία ζώνη για να επιστρέψουν).
Εάν σε μία Ζώνη Ασφαλείας υπάρχουν περισσότεροι παίχτες από το ελάχιστο όριο, δύναται να επιστρέψουν όλοι στο παιχνίδι, ανάλογα με το εκάστοτε σενάριο.
Εάν σε μία Ζώνη Ασφαλείας υπάρχουν λιγότεροι παίχτες από το ελάχιστο όριο, οι παίχτες αυτοί οφείλουν να περιμένουν στην Ζώνη Ασφαλείας μέχρι να συμπληρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός παιχτών.
Είναι η απενεργοποίηση ενός αντιπάλου από το παιχνίδι χωρίς το αεροβόλο να βάλει. Αφορά αυστηρά δύο παίχτες.
Ο παίχτης που επικαλείται τον κανόνα ΜΠΑΜ θα πρέπει να μην έχει γίνει αντιληπτός από τον αντίπαλό του, να βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των πέντε (5) μέτρων από αυτόν και να μπορεί να τον σκοπεύσει με το αεροβόλο του. Έπειτα αναφωνεί την λέξη “ΜΠΑΜ”. Ο αντίπαλος θεωρείται νεκρός, αναφωνεί “ΕΞΩ” και επιστρέφει στην Ζώνη Ασφαλείας (SAFE HOUSE) της ομάδας του.
Η μέγιστη απόσταση από την οποία μπορεί ένας παίχτης να επικαλεσθεί τον κανόνα “ΜΠΑΜ” δύναται να διαφοροποιηθεί βάσει του εκάστοτε σενάριο παιχνιδιού.
Ο κανόνας “ΜΠΑΜ” δεν ισχύει για ομοιώματα χειροβομβίδων, οπλοβομβίδων, και οποιοδήποτε άλλου μέσου πέρα αεροβόλου airsoft.
- Κανόνας Αεροσφαίρισης “ΑΘΟΡΥΒΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ” (SILENT KILL)
Είναι η προσομοίωση του αθόρυβου θανάτου ενός αντιπάλου. Αφορά αυστηρά δύο παίχτες. Ο παίχτης που επικαλείται τον κανόνα “ΑΘΟΡΥΒΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ” θα πρέπει να μην έχει γίνει αντιληπτός από τον αντίπαλό του και να βρίσκεται σε τέτοια απόσταση από αυτόν ώστε να μπορεί να τον ακουμπήσει με το χέρι του.
Έπειτα αγγίζει τον αντίπαλό του με το χέρι και του αναφωνεί χαμηλόφωνα “ΕΙΣΑΙ ΕΚΤΟΣ”. Ο
αντίπαλος θεωρείται νεκρός, ΔΕΝ αναφωνεί “ΕΞΩ”, απομακρύνεται μερικά μέτρα και έπειτα φωνάζει “ΕΞΩ” και επιστρέφει στην Ζώνη Ασφαλείας.
Ο κανόνας “ΑΘΟΡΥΒΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ” δύναται να συμπεριλάβει την χρήση ειδικών ελαστικών ομοιωμάτων μαχαιριών.
Στην περίπτωση αυτή οι παίχτες θα πρέπει να ακουμπήσουν τον αντίπαλό τους με το ελαστικό ομοίωμα για να επικαλέσουν τον κανόνα “ΑΘΟΡΥΒΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ”.
- Κανόνας “ΠΑΡΛΕΙ” (Parley)
Είναι ο διάλογος ή συζήτηση μεταξύ αντιπάλων με σκοπό την μεταξύ τους προσωρινή ανακωχή. Χρησιμοποιείται από τους παίχτες όταν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο κόλλημα στην ροή του παιχνιδιού. Μερικές συνηθισμένες περιπτώσεις που επικαλείται ο κανόνας PARLEY είναι:
• Όταν δύο αντίπαλοι συναντιούνται σε πολύ μικρή απόσταση.
• Όταν υπάρξει κάποια διαφωνία μεταξύ δύο ή περισσότερων αντιπάλων.
• Για οποιοδήποτε λόγο που αφορά την ασφάλεια των παιχτών.
Εάν συμβεί κάτι από τα παραπάνω, και εφόσον δεν ισχύει ο κανόνας ΜΠΑΜ, οι παίχτες μπορούν να επικαλεστούν ομόφωνα PARLEY. Έπειτα απομακρύνονται μερικά μέτρα, φωνάζουν “ΠΑΜΕ” ή “ΠΑΕΙ” και συνεχίζουν το παιχνίδι.
Σε περίπτωση που δεν συμφωνηθεί και επικαλεσθεί ο κανόνας “PARLEY” από τους παίχτες, θεωρούνται
όλοι εκτός παιχνιδιού και επιστρέφουν όλοι στις Ζώνες Ασφαλείας της ομάδας τους.
Ξένοι στο πεδίο
Στην περίπτωση που κάποιος ξένος βρεθεί στο πεδίο την ώρα της μάχης, τότε ο παίκτης/παίκτες που θα τον αντιληφθούν είναι υποχρεωμένοι να φωνάξουν ” ΤΥΦΛΟΣ – ΤΥΦΛΟΣ ” και φωναχτά αλλά και από τον ασύρματο (εφόσον υπάρχει) έτσι ώστε να ειδοποιηθούν όλοι οι παίκτες το συντομότερο δυνατό. Επίσης κάθε παίκτης που ακούει την ειδοποίηση αυτή είναι υποχρεωμένος να την μεταδώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται στους κοντινούς του παίκτες (είτε είναι συμπαίκτες, είτε είναι αντίπαλοι) έτσι ώστε να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις και να μείνει ακριβώς στο σημείο που βρίσκεται.
Μόλις ο ξένος απομακρυνθεί από το πεδίο και είναι σε ασφαλές πια μέρος, τότε με την αντίστροφη διαδικασία θα γίνει συνέχιση του παιχνιδιού.
Στην περίπτωση που κάποιος θέλει να κυκλοφορεί στο χώρο της μάχης διότι θέλει να τραβήξει βίντεο ή/και φωτογραφίες, φροντίζει απαραιτήτως για τα ακόλουθα:
- Να ενημερώσει εγκαίρως τους διοργανωτές.
- Να διαθέτει από πριν ένα γιλέκο φωσφορούχο κίτρινο ή πορτοκαλί, έτσι ώστε να ξεχωρίζει άνετα από τους κανονικούς παίκτες.
- Εάν υπάρχουν συνθήκες σκοταδιού να διαθέτει ένα φως που να αναβοσβήνει με γρήγορο ρυθμό (π.χ φως ποδηλάτου με LED) οποιουδήποτε χρώματος, το οποίο το τοποθετεί σε εμφανές σημείο (π.χ καπέλο, στον ώμο, στο στήθος κ.λπ) έτσι ώστε να τον κάνει να ξεχωρίζει εύκολα στο σκοτάδι.
- Να φοράει απαραιτήτως προστατευτικά γυαλιά ή μάσκα. Οποιαδήποτε επιπλέον προστασία είναι στην δική του κρίση και είναι επιτρεπτή και επιθυμητή.
- Να μην προδίδει θέσεις παικτών με την παρουσία του. Να είναι διακριτικός και προσεκτικός στις κινήσεις του.
- Να διαθέτει ένα τουλάχιστον μέσον τηλεπικοινωνίας με τους διοργανωτές (κινητό τηλέφωνο, ασύρματος κ.λπ) για περίπτωση ανάγκης.
- Να φροντίσει ο ίδιος για την προστασία του εξοπλισμού του. Οι παίκτες και η διοργάνωση δεν φέρουν σε καμία περίπτωση ευθύνη για ζημιά σε φωτογραφικό / κινηματογραφικό εξοπλισμό (π.χ στον φακό της φωτογραφικής/βιντεοκάμερας, σε LCD οθόνες κ.λπ) από σφαιρίδια. Μια καλή λύση που προτείνεται είναι η τοποθέτηση διάφανου πολυκαρβονικού φύλλου (PC – Polycarbonate) με αντίστοιχες προδιαγραφές με αυτές των γυαλιών airsoft στα ευαίσθητα σημεία του εξοπλισμού, η οποία βέβαια θα υλοποιηθεί με δικιά του ευθύνη.
Πηγή: Σ.Α.Λ.